neděle 12. února 2012

Romanom Mieslerom nás bude sprevádzať Cyklom meditačných zásedov

Aby se náš život stal jedním celkem, cestou růstu moudrosti a vnitřního zdraví, je potřeba rozvíjet několik kvalit, které jsou nám sice vrozené, ale pokud je nepoužíváme, jsou nám více méně k ničemu. Tyto kvality je potřeba používat, žít součastně, ale pro jejich dostačující rozvoj je moudré věnovat se jim zpočátku odděleně. Proto budou meditační zásedy v roce 2012 rozdělené do čtyř na sebe volně navazujících částí. Učení bude sice rozděleno do čtyř částí, to však neznamená, že půjdeme od začátečnické úrovně po vysokou (od něčeho, co se stane díky naší „vyspělosti „ už nepotřebné). Naopak, vše na sebe navazuje, doplňuje se. Jedna rozvinutá schopnost se používá a je nezbytná s jiným pochopením i v dalších částech stezky. Je proto vhodné absolvovat všechny části postupně jako budou po sebe nasledovat, ale pokud se nedá jinak, lze je absolvovat i jednotlivě.

USEBRÁNÍ (KLID / VIPASSANA)

26.1. – 29.1. 2012 Vzdelávacie centrum Zaježová

Zaměříme se na základní schopnost plného soustředění, schopnost vidět přesně, detailně a hlavně pravdivě, dále na budování jasného kontaktu se sebou a světem a na učení se opravdové disciplíně – kázni, která je nevynucená, hravá a přirozená. Pracovat tedy budeme hlavně s meditací klidu a láskyplnosti (tzv. šine a metá) a o něco méně s všímavostí – vipassanou.

VŠÍMAVOST
(VIPASSANA / KLID)

5.4. – 9.4. 2012 Vzdelávacie centrum Zaježová

Zaměříme se převážně na všímavost – vipassanu a o něco méně na klidové meditace. Budeme více zaměření na celek než na detaily, tedy přiblížíme se běžnému životu: emoce, myšlenky, postoje, přesvědčení, klamy, naše divadelní představení, které hrajeme neustále před druhými i sami před sebou, chápání opravdových příčin, práce se základními nečistotami mysli -touha,odpor,nevědomost. Jednoduše soustředěná pozornost z prvního zásedu bude tnout do živého.

SOUCIT (SOUCIT / VIPASSANA)

24.8. – 30.8. 2012 Vzdelávacie centrum Zaježová

Aby se meditace nestala příliš neživotnou a strnulou analýzou, nebo blaženým spočinutím, ale aby jsme si dovolili dotknout se opravdové bídy i vznešenosti našich životů, budeme na tomhle zásedu rozvíjet soucitný postoj. Otevřeme se s štědrosti, plně všemu dobrému i zlému v našich životech, dáme se plně stranou a s vipassanovou přesností a odstupem budeme jemně, ale bez umrtvení „jistotami“ odřezávat ty části, které jsme až doposud považovali za „sebe či své“ . „Já jsem toto a jsem odlišný od toho druhého, toto jsou mé názory, práva, život…“já medituji, co dělám má smysl“…..Jednoduše se pokusíme pustit všech jistot a sebepotvrzení velkým krokem do prázdna.

POZNÁNÍ (VIPASSANA / SOUCIT)

31.10. – 4.11. 2012 Vzdelávacie centrum Zaježová

Když zpochybníme přesností a jasným pohledem všechny naše „jistoty“a mysl bude pouze „NEVÍM“, začneme se zabývat JEJÍ -NAŠÍ PODSTATOU. Pozornost půjde od toho, co se hýbe a mění, k něčemu co vnímá, ví. Pokusíme se prožít co je tou úplnou moudrostí a soucitem a nejen dílčími názory či pocity a jaký je vztah mezi mnou a světem, což je úplné a nanejvíš praktické spojení duchovna s všedním životem. Bez hledání opory a sebepotvrzení venku obrátíme náš svět vzhůru nohama, až zjistíme, že teprve teď stojíme opravdu nohama na zemi.

Zásedy sa udejú vo Vzdelávacom centre Zaježová.

Organizačné info:
Katka Hipšová - zajezka@zivica.sk , 0917 517 267

Info ohľadom zmyslu a náplne zásedov:
Roman Miesler - 0918 301 664

Žádné komentáře:

Okomentovat